Szép, nyugodt búcsú 2014-től: 5-0

Az FC Barcelona együttese a Liga 16. fordulójában 5-0 arányban legyőzte a Córdoba csapatát Suárez, Pedro, Piqué és Messi góljainak köszönhetően. A találkozón a katalán siker egy percig sem forgott veszélyben, a Barça takaréklángon is dominált, míg a Córdoba nem tudta nehézzé tenni a hazaik számára a meccset. Suárez 577 perc után megszerezte az első gólját a Ligában, Pedro üde színfoltja volt a néha unalomba fulladó összecsapásnak, Montoya pedig megkapta a lehetőséget Alves helyén, és ki nem emelkedett, de egy stabil szintet hozott.

Az előzetesen várt kezdőcsapathoz képest két ponton lehetett meglepődni, mert egyrészt a sérült Dani Alvest a spanyol Martín Montoya pótolta, míg az ugyan már felépült, de a héten mindvégig sérüléssel bajlódó Neymar csak a kispadon kezdte a mérkőzést, helyette Pedro játszott. A találkozó irama nem volt lüktető, de nem volt túl gyenge sem, közepes intenzitással folyt a játék, és mindkét fél rengeteget hibázott.

A vezetést a fentiek ellenére hamar megszerezte a Barça, méghozzá Pedro révén már a második percben. 1-0, Rakitic adott zseniális passzt a védők mögé, Pedro lekezelte a játékszert, és nagyjából öt méterről a hálóba küldte a játékszert, Carlos kapus tehetetlen volt. A spanyol válogatott támadó nagyon élénken mozgott, és ami újdonság a mostani formájához képest, hogy tette mindezt gólratörően és veszélyesen, ráadásul a 34. percben sarokkal kényszerítőzött Iniestával, ami szintén élményszámba ment.

A katalánok azonban nem emelték a szintet a korai gólra, és nem akarták rögtön eldönteni a mérkőzést, a Córdoba pedig lassan fel is ébredt, és ez alapvetően két lehetőségben mutatkozott meg. Az első alkalommal a középpályán veszített labdát a Barcelona, Ghilas lépett ki villámgyorsan, Mascherano nem merte bántani, ám kiszorított szögből az oldahálóba tudott csak lőni. A második alkalommal Cartabia a tizenhatoson belülről lőhetett tisztán egy gyors ellentámadás végén, ám egyrészt lett volna lehetősége középre passzolni, másrészt a lövése az oldalhálóban kötött ki.

A Barcelona tehát sok hibával játszott, és nem is tett gigászi erőfeszítéseket az újabb gólokért, de néhány helyzete természetesen így is adódott. Amint már írtuk, Pedro élénk volt, és a 36. percben leadott lövése alig tévesztett célt, míg a 44. percben Piqué fejesénél Carlos kapus mentett bravúrral. A félidőre tehát hazai vezetéssel vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrész elején egy kicsit ismét megpörgette az iramot a Barça, és ismét gyorsan szerzett is egy gólt. 2-0, az 52. percben Iniesta ugratta ki a bal szélen Pedrót, aki középre adott, Suárezt nem fogták kellően, az uruguayi pedig egy átvétel után Carlos kapus lábai között a hálóba lőtt, amivel megszerezte az első gólját a Ligában. Két percre rá Rakitic vállalkozott lövésre, és csak a kapufa mentette meg a Córdobát a harmadik bekapott góltól. A horvát nem először próbálkozott ilyen remek távoli lövéssel, ám a 65. percben következett a már-már szoksászerűnek mondható cseréje, helyét Xavi foglalta el.

Az események csordogáltak, a Barcelona a második gól után csak próbálkozgatott, a Córdobának pedig támadásokra nem nagyon maradt már ereje. Beállt időközben Rafinha is, aki Iniestát váltotta, ám a harmadik találatot egy védő, méghozzá Gerard Piqué fejese után szerezte meg a Barcelona. 3-0, Xavi ívelte középre a baloldalon megítélt szabadrúgást, Piqué pedig remekül érkezett, és fejelt védhetetlenül a kapuba. A Córdoba a végére teljesen elszállt, így további két gólt is lőtt a takaréklángon égő Barcelona. 4-0, egy szöglet utáni lepattanó labdát varrt fel mértani pontosságal a léc alá Messi jobb lábbal, majd a mérkőzés végén, a 91. percben megszerezte a 257. bajnoki gólját is. 5-0, Alba beadását kezelte le szenzációsan Messi, majd fordulásból, ismét jobb lábbal küldte a hálóba a játékszert.

Luis Enrique elégedett lehet, a mérkőzést végig kézben tartotta csapata, és még tartalékolt is. A szünetet ki kell használnia az együttesnek, mert januárban előbb a Real Sociedadhoz látogat, majd fogadja a bajnoki címvédő Atlético Madridot.

FC Barcelona – Córdoba CF: 5-0 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
60.065 néző
Vezette:
Mateu Lahoz

FCB: Bravo, Montoya, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets, Rakitic (Xavi, 65’), Iniesta (Rafinha, 75’), Pedro, Suárez, Messi.

Córdoba: Carlos, Campabadal, Inigo Lopez (Pinillos, 59’), Pantic, Crespo, Cartabia, Deivid, Ekeng, Luso (Rossi, 71’), Borja (Silva, 74’), Ghilas.

Gólok: 1-0, Pedro (2’); 2-0, Suárez (52’); 3-0, Piqué (80’), 4-0, Messi (83’), 5-0, Messi (91’).

 

Forrás: Eurobarca